Salsa z mango
Składniki:
- duże dojrzałe mango,
- awokado średniej wielkości także dojrzałe,
- czerwona cebula,
- 1/2 czerwonej, świeżej papryki,
- 1/2 ogórka szklarniowego średniej wielkości,
- kilka gałązek świeżej kolendry bądź mięty,
- szczypta chilli bądź pieprzu ziołowego,
- 3-4 łyżki stołowe soku ze świeżej limonki.
Po dokładnym umyciu składniki po kolei siekamy. Pamiętaj, aby deska była już wcześniej przygotowana, bo będziesz na niej siekał wszystkie składniki. Po umyciu i obraniu owoców oraz cebuli należy je bardzo drobno posiekać. Wrzucamy do miski już posiekane składniki i przechodzimy dalej. Teraz na desce połóżcie pozostałe warzywa: został do pokrojenia ogórek, papryka, oraz świeże zioła. Gdy mieszanka z drobno posiekanych składników już jest gotowa, należy ją odpowiednio do smaku przyprawić chilli, bądź pieprzem ziołowym. Sok z limonki należy dodać do salsy na samym końcu. Tak przyrządzona sałatka powinna znaleźć się na ok. godzinę w lodówce, aby smaki równoważnie przeszły.
Czekając na to, aż nasza salsa się przegryzie, po tym jak kawa została wypita, a deska, na której zostały posiekane warzywa oraz ulubiony kubek umyty, albo chociaż wstawione do zmywarki, czas na podkręcenie atmosfery 
Aby nie było banalnie, ale też nie za trudno, jednak trochę elegancko mamy dla Was prawdziwą bombę. Przygotowaliśmy instrukcję jak stworzyć mieszankę serów o różnych smakach, tak aby idealnie przenikały się smakowo, a także świetnie komponowały się z winem (wino zawsze idzie w parze z serami oraz wyjątkowymi kolacjami). O! Warto też wziąć pod uwagę jakość wina, należy zapoznać się z treścią, która zawiera etykieta na wino , aby dobrać je do smaku serów.
Profesjonalnie podane sery należy najpierw odpowiednio pokroić. Niezbędna znowu okaże się solidna, drewniana deska do krojenia, która może także zawierać ciekawy grawer, będący ozdobą. Musicie zadbać, żeby sery prezentowały się apetycznie. Świetne jest to, że sery są na prawdę wielokształtne, przy których możecie trochę zaszaleć i pokroić je w wieloraki sposób.
Za sery okrągłe najlepiej zabrać się jak za tort
pokroić je w trójkąty. Gdy macie ser w plastrach spokojnie możecie je delikatnie zawinąć w ruloniki. Ser podłużny najlepiej jest podzielić na paski, a ser pleśniowy o kształcie trójkąta najlepiej pokroić po skosie, wyjdą nam wtedy małe kawałeczki ;). Uwaga! Świstak radzi, aby do miękkich serów wykorzystać gorący nóż – to znacznie ułatwi ich krojenie.
Gdy sery są już odpowiednio pokrojone należy je teraz ułożyć na odpowiedniej zastawie. Totalnym hitem, nie tylko do serów, ale też do innych przystawek jest zestaw do serwowania serów ze sztućcami. Drewniana deska do serów o ciekawym kształcie na pewno urozmaici wygląd serowej przystawki. Ciekawym pomysłem jest też aktualny trend – personalizowane deski z grawerem. Możesz przy okazji zaskoczyć osobę, z którą planujesz kolację – podjadając kolejne kawałeczki oczom ukaże się piękny napis, w formie grawera np., który może być z Waszymi imionami.