Czy 12 potraw wigilijnych dalej króluje na polskich stołach?
Tradycyjne 12 potraw wigilijnych najpewniej zna każdy Polak. Karp, barszcz z uszkami, zupa grzybowa, kluski z makiem czy też ryba po grecku. To najczęściej dania, które je się tylko przy wigilijnym stole. Czy jednak dalej na każdym stole podczas Świąt pojawia się 12 potraw? Poznaj nowoczesne zwyczaje Polaków i nowe potrawy bożonarodzeniowe.
Tradycyjnych 12 potraw wigilijnych – lista
Na Boże Narodzenie Polacy mają 12 tradycyjnych potraw, które lata temu podawało się na każdym wigilijnym stole. Dostępne były jedynie od święta w każdym domu. Istotne było to, aby potrawy były bezmięsne, wyjątkowe i bogate. Właśnie dlatego na wigilijnych stołach znajdowały się takie dania jak: barszcz z uszkami, zupa grzybowa, kapusta z grochem albo z grzybami, karp smażony lub w galarecie, ryba po grecku, kluski z makiem, śledź w śmietanie, pierogi z kapustą i grzybami, piernik staropolski, makowiec, kompot z suszu i kutia. W zależności od regionu Polski niektórzy dodawali na swój inne produkty, ale większość rodzin trzymała się 12 tradycyjnych potraw.
Najpopularniejsze potrawy wigilijne na polskich stołach
Czasy się zmieniają, przez co wiele osób nie zwraca już uwagi na czysto tradycyjne potrawy wigilijne. Na stołach coraz częściej pojawiają się nowoczesne posiłki, które można wykonywać znacznie szybciej. Nadal stawia się na potrawy bezmięsne, ale odchodzi się od takich elementów stołu jak kompot z suszu czy kutia. Przygotowując posiłki, Polacy wybierają jedną zupę, a nie dwie. Stawiają albo na barszcz czerwony, albo na zupę grzybową. To samo tyczy się ryby. Mało kto na wigilijnym stole podaje teraz karpia. Nowoczesne rodziny stawiają na dorsza, halibuta, pstrąga albo na łososia. Tradycyjne potrawy wigilijne, które nadal widuje się na polskich stołach to głównie zupy typowe dla świąt, ryby po grecku oraz pierogi. Takie staropolskie potrawy wigilijne jak kutia czy kompot z suszu są często usuwane ze stołu i zastępowane innymi słodyczami i napojami.
Nowoczesne potrawy wigilijne widywane na stołach
Na polskie stoły wigilijne co roku wchodzą nowe, ciekawe potrawy. Wiele osób stara się tworzyć coś nowego, lekkiego i mniej kalorycznego albo szybszego w przygotowaniu. Nadal na wigilię podaje się wyjątkowe potrawy, których nie jada się na co dzień. Nowoczesne potrawy wigilijne łączą różne style oraz kultury. Na stołach bożonarodzeniowych można zobaczyć między innymi takie posiłki, jak śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem, zupy rybne, paszteciki z grzybami, pierogi ruskie, dorsze w porach, łososie w cieście francuskim czy nawet krokiety. Jeśli chodzi o słodycze, na polskich stołach zaczęły trafiać makowce japońskie, torty, murzynki, rolady z bitą śmietaną, serniki czy też ciasta owocowe. Nowoczesne potrawy tradycyjne najczęściej łączą w sobie wyjątkowy smak, wygląd oraz szybkość przygotowywania. Wykonuje się je krócej i prościej, dzięki czemu można poświęcić znacznie więcej czasu na zabawę z rodziną czy bliskimi.
Nietypowe potrawy wigilijne uwielbiane przez Polaków
Nietypowe potrawy wigilijne są świetną mieszanką tradycji i dobrego smaku. Idealnie sprawdzają się, aby zaskoczyć gości czy też po to, aby wprowadzić nutę nowoczesności na klasycznym bożonarodzeniowym stole. Do nietypowych potraw wigilijnych zalicza się między innymi krem z buraka zamiast tradycyjnego barszczu, gnocchi z sosem grzybowym, zastępujące pierogi czy też kapustę z grzybami, zupa śliwkowa, która świetnie sprawdzi się w zastępstwie za kompot z suszu czy też śledzie w porzeczkach, zamiast tych tradycyjnych w oleju. Takie nietypowe potrawy wigilijne można podać jako dodatki bądź zastąpić nimi staropolskie potrawy wigilijne, które widuje się co roku na stole.
Proste potrawy wigilijne dla osób nielubiących stać w kuchni
Istnieje wiele szybkich i prostych potraw wigilijnych dla osób, które nie mogą bądź nie lubią stać w kuchni. Coraz więcej ludzi ceni sobie czas spędzany z bliskimi nad tradycje kulinarne świąteczne. Aby spędzić mniej czasu w kuchni, można wykorzystywać gotowe potrawy, półprodukty czy też wykonywać posiłki niezwykle szybkie i proste. Jeśli czas goni, warto odpuścić sobie przygotowywanie pierogów, ryby po grecku czy karpia. O wiele lepszą alternatywą będzie dorsz zapiekany w warzywach, łosoś w cieście francuskim, śledzie z owocami, ciasta drożdżowe z owocami czy też zupy rybne, które nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania. Proste potrawy wigilijne mogą być również tradycyjne. Do szybkich potraw klasycznych należą kluski z makiem, śledzie w oleju oraz kutia.