Zbliża się Dzień Kobiet! zobacz ofertę

Opublikowano Dodaj komentarz

Dzień Herbaty – co warto wiedzieć o herbacie, jej właściwościach i dlaczego warto podarować ją bliskim?

Dzbanek z zaparzaczem do herbaty. Dedykacja na pokrywce bambusowej.

Dzień Herbaty w 2023 roku tak samo, jak w ubiegłym przypada dwa razy w roku. Jest to bardzo ciekawe święto i na pewno godne uwagi, ze względu na ciekawą historię powstania napoju. Co roku, gdy zbliża się ta oficjalna i mniej oficjalna data tego święta, wiele osób przeczesuje internet w poszukiwaniu pomysłów i inspiracji, jak powinno się uczcić wyjątkowe święto. Co warto przygotować w tym dniu? Także jakie właściwości mają poszczególne gatunki?  Warto poznać wszystkie, ponieważ uzyskasz nie tylko ciekawe informacje o właściwościach poszczególnych rodzajów herbaty, ale także będziesz wiedzieć, jaki gatunek herbaty będzie dobry dla ciebie i dla bliskich. Nawet jeśli nie jesteś typowym herbaciarzem i na co dzień wybierasz kawę, żeby dodać sobie energii, musisz pamiętać, że w zimowy mroźny dzień przyjemnie jest wypić kubek gorącej herbaty, a latem orzeźwić się szklanką zmrożonego napoju. 

Dla wielu osób ten napój jest najczęściej wybieranym do posiłków i między posiłkami.  

Takie święto to szczególna okazja, żeby sięgnąć po filiżankę ulubionego napoju, delektować się jego smakiem i poczuć jego wyjątkowe działanie. Mają w czym wybierać. Istnieje aż osiem rodzajów herbaty, takich jak między innymi: czarna, zielona, biała, czerwona, żółta, pu-erh, ulung, aromatyzowana. 

Czy na Międzynarodowy Dzień Herbaty robi się prezenty? Dowiesz się z bloga Świstak Pakuje! Opowiemy ci, skąd się wzięło to święto. Jak najlepiej je celebrować oraz jakie właściwości mają poszczególne gatunki, żebyś mógł podarować odpowiedni rodzaj napoju herbacianego bliskim osobom.

Dzień Herbaty w 2023 roku tak samo, jak w ubiegłym przypada dwa razy w roku. Jest to bardzo ciekawe święto i na pewno godne uwagi, ze względu na ciekawą historię powstania napoju i ustanowienia jego święta przez ONZ. Co roku, gdy zbliża się ta oficjalna i mniej oficjalna data Święta Herbaty, wiele osób przeczesuje internet w poszukiwaniu pomysłów i inspiracji, jak powinno się uczcić wyjątkowe święto, co warto przygotować w tym dniu, a także jakie właściwości mają poszczególne gatunki herbaty.  Warto poznać wszystkie, ponieważ uzyskasz nie tylko ciekawe informacje o właściwościach poszczególnych rodzajów herbaty, ale także będziesz wiedzieć, jaki gatunek herbaty będzie dobry dla ciebie i dla bliskich. Nawet jeśli nie jesteś typowym herbaciarzem i na co dzień wybierasz kawę, żeby dodać sobie energii, musisz pamiętać, że w zimowy mroźny dzień przyjemnie jest wypić kubek gorącej herbaty, a latem orzeźwić się szklanką zmrożonej herbaty. 

Dla wielu osób to właśnie herbata jest napojem wybieranym do posiłków i między posiłkami.  

Dzień herbaty to dla nich szczególna okazja, żeby sięgnąć po filiżankę ulubionego napoju, delektować się jego smakiem i poczuć jego wyjątkowe działanie. Mają w czym wybierać, ponieważ istnieje aż osiem rodzajów herbaty, takich jak między innymi: czarna, zielona, biała, czerwona, żółta, pu-erh, ulung, aromatyzowana. 

Czy na Międzynarodowy Dzień Herbaty robi się prezenty? Dowiesz się z bloga Świstak Pakuje! Opowiemy ci, skąd się wzięło święto herbaty, jak najlepiej je celebrować oraz jakie właściwości mają poszczególne gatunki herbaty, żebyś mógł podarować odpowiedni rodzaj napoju herbacianego bliskim osobom na Dzień Herbaty i inne okazje. 

Międzynarodowy Dzień Herbaty – kiedy wypada?

Kiedy jest dzień herbaty? Dzień Herbaty wypada dwa razy w kalendarzu świąt nietypowych – 15 grudnia i 21 maja. Dzień herbaty 15 grudnia obchodzi większość krajów, mimo że herbaciane święto w grudniu nie zostało oficjalnie ustanowione przez ONZ. Również Polska znalazła się w gronie państw, które zamiast świętować święto herbaty 21 maja, wybrały właśnie 15 grudnia do celebrowania Dnia Herbaty.

Skąd w ogóle wzięło się Święto Herbaty i dlaczego cieszy się tak dużą popularnością? Po raz pierwszy Międzynarodowy Dzień Herbaty obchodzono 15 grudnia 2005 roku w New Delhi w Indiach, natomiast w 2006 roku tego samego dnia – na wyspie Sri Lanka. Oba kraje słyną jako najwięksi producenci herbaty, nic więc dziwnego, że początki celebrowania napoju przypadają właśnie w tych miejscach. Szczególną tradycję kultywowania herbaty podtrzymali także inni producenci napoju, tacy jak między innymi:

  • Nepal,
  • Kenia,
  • Bangladesz,
  • Wietnam,
  • Indonezja,
  • Tanzania,
  • Malawi,
  • Uganda,
  • Malezja,
  • Indie.

Organizacja Narodów Zjednoczonych na prośbę Chin w 2019 roku ustanowiła oficjalny Dzień Herbaty na 21 maja. Mimo braku oficjalnego statusu święta wiele z wymienionych krajów oraz Polska zdecydowało się świętować Dzień Herbaty 15 grudnia

Dzień Herbaty – ciekawostki

Na czym polega wyjątkowość napoju herbacianego, sprawiająca, że Dzień Herbaty przypada dwa razy w roku, a nie jeden raz, tak jak przyjęło się w przypadku innych świąt? 

Fakty są takie, że u źródeł tego święta jest sam proces produkcji herbaty i chęć zaprezentowania podmiotów, które zajmują się zbiorem liści herbaty i wytwarzaniem napoju w procesie suszenia listków herbaty. Święto ustanowione zostało  przez ONZ, aby promować herbatę na całym świecie oraz zwiększyć zapotrzebowanie na nią. Herbata jest głównym źródłem przychodów w krajach rozwijających się i odgrywa dużą rolę w rozwoju tych państw.

Międzynarodowy Dzień Herbaty początkowo obchodzony był 15 grudnia. ONZ przychyliło się do prośby Chin i wybrało 21 maja jako Święto Herbaty. Dlaczego? Grudzień nie nadaje się do celebrowania takiego święta, dlatego, że w tym miesiącu nie ma nowych zbiorów ani świeżych liści, w odróżnieniu od maja, gdy producenci herbaty mają największe zbiory i wtedy pojawiają się najbardziej cenne świeże listki. Ustanowienie daty Dnia Herbaty wiosną miało o wiele większy sens, ponieważ wiosną na rynek trafiają liście z pierwszych po zimie zbiorów, które są bardziej aromatyczne, mocniejsze i cenniejsze. 

Spożywanie herbaty przynosi korzyści zdrowotne i poprawia samopoczucie. W wielu społeczeństwach ma również znaczenie kulturowe. Przykładem jest angielska tradycja spożywania herbaty o 17.00, znana na świecie jako: five o’ clock

Warto nadmienić w ramach ciekawostki, że herbata nie ma w ogóle kalorii, o ile rzecz jasna nie zostanie posłodzona cukrem, miodem ani innym słodzikiem. 

Napary z herbaty sprawdzają się nie tylko zimą, ale także latem, choć w Polsce konsumenci raczej niechętnie sięgają po herbatę w cieplejsze dni, co jest ogromnym błędem, gdyż ta doskonale studzi pragnienie!

Jak działa herbata?

Działanie herbaty jest uzależnione od tego, jaki rodzaj wybierzesz, żeby samodzielnie delektować się herbacianym naparem lub wręczyć konkretny gatunek bliskiej osobie.  

Najpopularniejsze odmiany herbaty to:

  • herbata zielona,
  • herbata biała,
  • herbata czarna,
  • herbata czerwona.

Herbata zielona – to jeden z najbardziej rozpowszechnionych w Polsce gatunków herbaty. Zawiera w sobie kompleks witamin A, C, E, K oraz B. Do zaparzania herbaty zielonej możesz wykorzystać wodę w temperaturze około 80 stopni Celsjusza przez 1 – 3 minuty. Jak działa? 

  • wspiera organizm w procesach trawiennych, 
  • oczyszcza, 
  • wspomaga pracę mózgu, 
  • działa bakteriobójczo,
  • spowalnia procesy starzenia skóry. 

Herbata biała – ma szczególne właściwości zdrowotne, a optymalny czas jej parzenia to od 3 do 6 minut w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Jak działa?

  • obniża ciśnienie krwi, 
  • obniża poziom cholesterolu, 
  • ma działanie antyoksydacyjne. 
  • wspomaga koncentrację.

Herbata czarna – to najpopularniejszy rodzaj herbaty. Parzy się ją w temperaturze około 95 stopni Celsjusza przez 2 – 3 minuty. Jak działa?

  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • działa przeciwmiażdżycowo,
  • zawarta w czarnej herbacie tanina dobrze wpływa na układ pokarmowy,
  • pomaga przy zatruciach pokarmowych
  • ułatwia trawienie ciężkich potraw. 

Herbata czerwona – ten rodzaj herbaty różni się znacząco od pozostałych gatunków. Parzy się ją w temperaturze około 90 stopni Celsjusza przez 2 – 4 minuty. Jak działa?

  • obniża poziom cholesterolu,
  • zawiera przeciwutleniacze, 
  • obniża poziom cholesterolu,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • przyspiesza metabolizm. 

Wiesz już, jak postępować z poszczególnymi gatunkami herbaty, by wydobyć ich najcenniejsze właściwości. Świętując Dzień Herbaty filiżanką białej, czarnej, zielonej lub czerwonej herbaty, wpływasz w bardzo korzystny sposób na swoje zdrowie. Picie herbaty to:

  • wspomaganie układu odpornościowego człowieka,
  • działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne,
  • poprawa procesów trawiennych,
  • wzmocnienie skupienia i pracy mózgu,
  • szansa na wprowadzenie organizmu w stan odprężenia i koncentracji.

Masz już komplet najważniejszych informacji na temat herbaty i możesz śmiało cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem i korzystać z prozdrowotnych właściwości. 

Jak obchodzić Światowy Dzień Herbaty?

Międzynarodowy Dzień Herbaty tak naprawdę obchodzony jest dwa razy w roku w przedszkolach, w szkołach, w pracy i w wielu domach. Aby uczcić Dzień Herbaty w przedszkolu i w szkole, nauczyciele poszukują ciekawych kart pracy, gotowych scenariuszy i różnych inspiracji. Jeśli zależy ci, żeby twój dom również był strefą, w której celebruje się ten drogocenny i zdrowy napar, podpowiemy ci kilka patentów, w jaki sposób najlepiej go zorganizować:

  • rytualne wypicie filiżanki herbaty,
  • skosztowanie wszystkich rodzajów herbaty,
  • przeczytanie informacji o krajach, w których produkuje się herbatę,
  • opowiedzenie dzieciom, jak wygląda i na czym polega praca zbieraczy liści herbaty,
  • przygotowanie herbaty według różnych przepisów,
  • wypieki z herbatą w składzie,
  • obejrzenie popularnych filmów o herbacie,
  • spotkanie w lokalu na wspólną herbatę,
  • snucie opowieści i anegdot przy herbacie,
  • zakup herbaty organicznej z uznanych plantacji,
  • upominki i zestawy prezentowe na Święto Herbaty

A co z prezentami na Międzynarodowy Dzień Herbaty?

Czy na Dzień Herbaty robi się prezenty?

Kwestia wręczenia prezentów na Dzień Herbaty zależy tylko i wyłącznie od ciebie. Pamiętaj jednak o kilku najważniejszych zasadach. Gdy wybierzesz na prezent pierwszą lepszą herbatę, upominek nie zostanie mile przyjęty. Dużo lepszym i trafniejszym wyborem jest gatunkowa prawdziwa, liściasta herbata w eleganckim opakowaniu lub pudełku prezentowym. 

Herbata jako prezent dla każdego

Herbata to tak naprawdę uniwersalny prezent dla każdego na wiele okazji. Dlaczego herbata to jeden z najpopularniejszych napojów wśród Polaków?

  • pije się ją zarówno na gorąco, jak i na zimno,
  • pije się do śniadania i kolacji,
  • świetnie smakuje,
  • pozytywnie wpływa na organizm,
  • jest sposobem na rozgrzanie ciała w mroźny dzień,
  • herbatę można pić rano, żeby pobudzić organizm lub wieczorem, by się zrelaksować,
  • herbata poprawia trawienie i wspiera odchudzanie. 

Starannie opakowaną herbatę możesz wręczyć z konkretnej okazji, takiej na przykład: 

  1. Dzień Herbaty,
  2. Dzień Dziecka,
  3. Dzień Matki,
  4. Dzień Ojca,
  5. Dzień Babci,
  6. Dzień Dziadka.

W jakiej roli sprawdzi się również napój herbaciany w liściach? Herbata to:

  • prezent dla gości weselnych,
  • prezent na święta,
  • prezent na dzień nauczyciela.

Dla babci i dziadka wybierz kosz prezentowy: herbata i przetwory naturalne. Herbata jako prezent dla mamy i taty to herbaciane zestawy prezentowe. Dla przyjaciół świetna jest 

herbata kwitnąca na prezent, dla kolegów z pracy – mini herbata na prezent. Jako prezent ślubny liście – herbaty w fiolce, a dla dzieci – zestaw herbat personalizowany. Na święta warto sięgnąć po liście herbaciane z dodatkiem owoców o właściwościach rozgrzewających. Herbata zimowa na prezent to strzał w dziesiątkę! Herbata na prezent to świetny patent! 

Dowiedz się więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bądź na bieżąco