Opublikowano:

CZEKOLADA I JEJ CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI

Jak wiadomo okres poświąteczny/noworoczny, to nowe postanowienia, wielkie marzenia i plany, życie według maksymy Nowy Rok Nowa/Nowy JA. Jednak nie samymi wyrzeczeniami człowiek żyje, więc aby nie zwariować trzeba sobie czasami pozwolić na chwileczkę zapomnienia i przyjemności.

Poruszając kwestię przyjemności, postanowień i diet, musimy przyznać, że to bardzo ambitne podejście do tematu, jednak aby nie zwariować trzeba trochę się rozpieszczać. Ale, aby nie dręczyły nas wyrzuty sumienia, gdy kupimy sobie ulubioną słodką przekąskę jaką jest czekolada przybliżmy Wam pewien temat. Korzyści które wynikają z jedzenia czekolady 😉 Tak, tak to prawda, jedzenie czekolady ma swoje plusy i to zbawienne dla naszego organizmu.

Każdy uwielbia ten słodki, zniewalający smak, najlepiej gdy czekolada rozpływa się w ustach, jest kremowa, z kakao najwyższej jakości… mmmm, można odpłynąć….

Nie zapominajmy, że czekolada to produkt, który poprawia nasz nastój, jest niezawodnym źródłem pocieszenia gdy zawodzi nas życie, redukuje nasz stres, ale czy w ogóle czekolada jest zdrowa?
– Otóż tak, jeśli oczywiście nie jesz jej po 2 kg dziennie;)

Istnieje wiele sprawdzonych medycznie wyników, które świadczą o tym, że czekolada o dużej zawartości kakao – ok. 70% jest dla nas zdrowa. Badania naukowe oraz debaty na temat tego, czy czekolada jest dla naszego organizmu wskazana, ciągle trwają, jednak obecnie już istnieją dowody na to, że jedzenie wysokiej jakości czekolady jest dobre dla serca, dla układu krążenia oraz wpływa korzystnie na pracę mózgu.

 

Aby już nie przeciągać wstępu, zapraszamy do lektury artykułu, w którym przedstawimy Wam 10 bardzo przekonywujących powodów dlaczego warto jeść więcej czekolady

I. Jedzenie czekolady jest dobre dla serca i dla krążenia

Najnowsze badania wskazują, że spożywanie ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao poprawia elastyczność tętnic, jednocześnie czekolada ma wpływ na zapobieganie przywieraniu białych krwinek do  ścian naczyń krwionośnych, co jest główną przyczyną zatykania się tętnic.​

II. Jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko udaru

Finlandzcy uczeni twierdzą, że spożywanie czekolady wpływa na zmniejszenie występowania udarów mózgu w grupie badanych mężczyzn, aż o 17%.

III. Czekolada jest źródłem minerałów

Ciemna czekolada zawiera potas, cynk i selen. Baton z ciemnej czekolady o wadze 100 g zawiera aż 67% dziennego zapotrzebowania na żelazo.

IV. Czekolada zmniejsza poziom cholesterolu w organizmie

Badania naukowe wskazują, że spożywanie czekolady o wysokiej zawartości kakao na wpływ na obniżenie złego cholesterolu w naszym organizmie, ale też wpływa na wzrost poziomu dobrego cholesterolu, co potencjalnie wywołuje obniżenie ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

V. Składniki czekolady wpływają na dobrą kondycję skóry

Flawonole, które zawarte są w ciemnej czekoladzie mogą chronić skórę przed szkodliwy działaniem promieni słonecznych.

VI. Czekolada może pomóc Ci schudnąć

Pewien naukowiec Will Clower  twierdzi, że jeśli rozpuścisz na języku kostkę czekolady kilkadziesiąt minut przed planowanym posiłkiem, uruchomi to pewne procesy w mózgu, który do żołądka przekaże informację, że jest pełny.  Ostatecznie czując sytość zjemy mniejszą porcję posiłku.

VII. Czekolada jest dobra dla kobiet w ciąży

Ciężarne kobiety powinny jeść czekoladę, bo obniża poziom stresu.​

VIII. Czekolada może zapobiegać cukrzycy

Brzmi to może jak herezja, ale tak to prawda. Kakao poprawia wrażliwość organizmu na insulinę. Tak więc jedzenie czekolady z umiarem może zapobiec bądź opóźnić wystąpienie cukrzycy.

IX. Czekolada jest dobra dla mózgu

W świecie nauki istnieje opinia, że występujące w czekoladzie flawanole zmniejszają ryzyko utraty pamięci wśród osób starszych. Okazało się także, że ciemna czekolada zawiera właściwości przeciwzapalne, które okazały się istotne w leczeniu niektórych chorób mózgu, np. przy wstrząśnieniach mózgu.

X. Czekolada ma wpływ na to, że czujemy się lepiej

W skład ciemniej czekolady wchodzi fenyloetyloamina (PEA), która jest wytwarzana przez nasz mózg także w stanie zakochania. Można śmiało zatem stwierdzić, że czekolada jest źródłem szczęścia 😉

Podsumowując wywody świstakowej ekipy na temat cudownych właściwości czekolady możemy śmiało stwierdzić, że czekoladę należy jeść, czekoladą należy częstować, czekolady nie można wykreślić z jadłospisu. Dlatego drodzy czytelnicy nic nie podbija smaku jak piękne opakowanie. Dlatego zachęcamy z całych naszych serc do zapoznania się z naszą wyjątkową i niepowtarzalną ofertą na prezent personalizowany jakim jest nasza czekolada opakowana w oryginalny i stworzony na Twoją specjalną okazję papierek.​


Wiadomo, że Świstak siedzi i zawija Wasze czekolady w sreberka 😉

Smacznego 😉

_____________________________________________

Źródło świstakowych mądrości o czekoladzie:

https://www.telegraph.co.uk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.