Opublikowano:

Wino na Walentynki

Święto wszystkich zakochanych zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto już dziś zaplanować ten dzień. Walentynki to okazja do tego, aby zadbać o relację w związku, zrobić coś innego niż na co dzień, spędzić wspólnie czas. To nic, że Walentynki w tym roku wypadają w środku tygodnia, przecież czwartek to prawie weekend. A jak prawie weekend i do tego Walentynki, warto zatem pomyśleć o romantycznej kolacji we dwoje przy świecach. Wiadomo, że restauracje będę zatłoczone… dlatego zróbcie kolację w domu, nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie w zaciszu domowego ciepełka. Atmosferę dodatkowo podgrzeje odpowiednio dobrane dobre wino 😉 Aby ułatwić Wam dobór tego boskiego trunku do dania, jakim będziecie się raczyć 14 lutego poniżej znajdziecie informacje dotyczące kilku rodzajów win i ich połączeń.

 

 

 

 

 

 

Wino powinno być smakowo dobrane do potrawy do jakiej będzie serwowane. Najlepiej zobrazuje to zasada: delikatne wino do delikatnego dania, odważne do dania o wyrazistym smaku. W myśl tej reguły delikatne w smaku wino jakim jest np. burgund będzie słabo wyczuwalne podczas jedzenia, gdy podacie je do ostrego i wyrazistego w smaku dania jakim jest curry. Zanim wyjdziesz kupić wino na Waszą kolację w Walentynki zastanów się jaką funkcję ma pełnić – czy ma smakowo kontrastować z potrawą, czy ma ją uzupełniać. Odpowiednio wyważone smaki mogą tworzyć na języku ciekawą fuzję wina i jedzenia.​

Gdy planujecie kolację, gdzie będą Wam towarzyszyły owoce, zarówno w potrawach jak i samodzielnie warto do nich dobrać takie wino, które będzie także mocno owocowe, intensywne w smaku i aromatyczne. Dlatego wieprzowina z jabłkami, czy kurczak z morelą świetnie będą smakowały popijane winem typu viognier czy riesling.

Wyraziste danie, z wysoką zawartością tłuszczu, czy to zwierzęcego, czy roślinnego – typu masło lub śmietana wymaga także odpowiedniego doboru wina. Wino w tym zestawieniu także powinno być mocne i intensywne, inaczej jego smak zginie. Do takich dań świetnie będzie pasowała butelka z winem i Cabernet Sauvignon lub Merlot.

Ważne jest także aby odpowiednio dobrać wino do deseru i dlatego, często zdarza się, że desery, które są słodsze niż wino, pochłaniają jego smak, dlatego tak ważny jest odpowiedni wybór wina do charakteru potrawy.

Podsumowując oprócz tych kilku wskazówek warto pamiętać, że podczas walentynkowej kolacji najlepiej będzie  smakowało Wasze ulubione wino 😉 nic przecież nie pobije jego smaku.

Pamiętajcie też, że przy wyborze wina warto zapoznać się z informacjami  jakie zawiera etykieta. Zapomnieliśmy dodać oczywiście, że kolacja uda się na pewno gdy do Waszej wspólnej ulubionej potrawy dobierzecie ulubione wino z personalizowaną etykietą od Świstaka 😉

_____

Zbiór mądrości na temat wina został zaczerpnięty ze strony:

www.decanter.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.