Urodziny, imieniny, rocznice czy jubileusze to okazje, które nie mogą się obejść bez podstawowego elementu, jakim jest tort. Niezależnie od wielkości powinien przyciągać on uwagę i jednoznacznie podkreślać, co w danym momencie świętujemy. Jednak zdobienie tortu dla niektórych może wydawać się zbyt trudne, zwłaszcza gdy w Internecie na każdym kroku można spotkać zdjęcia bogato udekorowanych ciast. Nic bardziej mylnego. Z pomocą Świstaka i przy użyciu kilku niezbędnych narzędzi już po chwili będziecie wiedzieć, jak ozdobić tort. Zaczynamy!
Przybory do dekoracji
Każdy rzemieślnik potrzebuje narzędzi do pracy, stolarz młotka czy piły, krawiec igły z nicią, a Tobie będą potrzebne przybory cukiernicze, dzięki którym wykonanie dekoracji nie będzie stanowiło problemu. Oto kilka podstawowych produktów, które powinny znaleźć się pod ręką w czasie ozdabiania tortu:
- Rękaw cukierniczy do nakładania kremu lub masy;
- Tylki, czyli końcówki do rękawa, które umożliwiają wykreowanie nawet najbardziej fantazyjnych wzorów;
- Szeroka tylka do pokrywania dużych powierzchni;
- Szpachelka do wygładzania, najlepiej z wygodnym uchwytem ułatwiającym pracę;
- Szpatułka cukiernicza, przy pomocy której można przekładać tort kremem, wygładzać boki i napełniać rękaw cukierniczy;
Zanim przejdziemy do ozdabiania, trzeba ten tort najpierw upiec, a do tego potrzebne są tortownice. Jeżeli posiadamy ich kilka i różnią się one od siebie średnicą, to mamy szerokie pole manewru i ogranicza nas tylko własna wyobraźnia.
Jak i czym udekorować tort?
Krem maślany to sposób na proste, mało wymagające ozdoby tortu, jak również bardziej złożone dekoracje. Jest gęsty, łatwo się modeluje, a jedyna rzecz, jaka jest potrzebna, to rękaw cukierniczy i tylki. Trochę cierpliwości, praktyki i profesjonalne wzory, których nie powstydziłby się nawet najlepszy cukiernik, gotowe. Jeśli jednak nie masz pewności, że dekoracja wyjdzie dobrze, możesz zastosować prostą sztuczkę i zaproponować tzw. nagi tort. A cóż to takiego?, zapytasz. Nic innego, jak ciasto, w którym masą przełożone są tylko poszczególne warstwy ciasta, a boki pozostają odkryte. Nie znaczy to jednak, że tort jest ubogi w zdobienia. Odpowiedni dobór owoców, kolorystyki i akcesoriów sprawi, że swoją prostotą tort zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Aby Twoje “nagie ciasto” prezentowało się jak najlepiej, warto zastosować się do poniższych wskazówek:
- Blaty biszkoptowe, a zwłaszcza ich boki powinny być równe i jednolite, dlatego formy do pieczenia dokładnie wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, co zapobiegnie przywieraniu ciasta i ułatwi jego wyjęcie;
- Każdą nierówność należy usunąć, aby otrzymać równą powierzchnię, na którą następnie nałożysz krem;
- Krem najlepiej nakładać przy użyciu rękawa cukierniczego, zaczynając od zewnętrznej części blatu i kierując się do środka. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie odpowiedniej tylki i stworzenie wzoru w formie rozetek.
Minimalistycznie, ale równie interesująco prezentują się torty udekorowane owocami i kwiatami. Oczywistym wyborem są tutaj truskawki, maliny, wiśnie czy borówki. Można także wykorzystać plastry cytryny, brzoskwinie lub też figi. Uzupełnieniem takiej kompozycji są kwiaty, które można umieścić pomiędzy owocami. Dobrze sprawdzą się tutaj gipsówka, czarny bez, lawenda, a także nasturcja i jadalne bratki. Do zwieńczenia dekoracji świetnie nadają się liście świeżej mięty lub rozmarynu. Prostota i naturalność to coś, co wyróżnia takie torty.
Klasyka czy nowoczesność?
Możesz również postawić na klasykę. Jeśli akurat nie masz w domu rękawa cukierniczego z końcówkami, możesz do tego celu wykorzystać woreczek foliowy ze ściętym narożnikiem na wysokości kilku milimetrów. Po napełnieniu kremem należy wycisnąć z niego małe kółeczka, które ściśle do siebie przylegają. Gdy już ułożysz jeden rząd, delikatnie rozmaż każde kółko wypukłą stroną łyżeczki do herbaty. Całą czynność powtarzaj do momentu udekorowania całego tortu. Prawda, że proste?
W ostatnim czasie popularne stały się ciasta Drip Cake, czyli takie, w których swobodnie spływająca polewa tworzy na bokach tortu efektowne sople. Aby wykonać taką dekorację, przygotuj polewę z czekolady i śmietany kremówki. Jeśli do tego celu korzystasz z białej czekolady, możesz ją zabarwić na dowolny kolor, wykorzystując barwnik spożywczy. Jeśli jest to dekoracja tortu dla dziecka, dodatkowo możesz się pokusić o lustrzany efekt, bazując na czekoladzie z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Po kilku słowach teorii trzeba przejść do praktyki. Wykorzystując dobrze już Ci znany rękaw cukierniczy, uformuj na bokach tortu pojedyncze sople o zróżnicowanej długości. Pozostałą polewę wylej na górę toru i wyrównaj szpatułką.
Innym sposobem dekoracji jest masa marcepanowa. Można ją wykonać samemu, wykorzystując cukier i migdały. Gotowa masa marcepanowa jest plastyczna i łatwa w obróbce. Wystarczy rozwałkować ją na pożądaną grubość, uprzednio posypując stolnicę cukrem pudrem. Potem nawijamy ją na wałek i przekładamy na tort, delikatnie dociskając przy pomocy szpatułki.
Dekoracja tortu dla dzieci
Rodzice często zadają sobie pytanie, jak udekorować tort dla chłopca? Klasyczne motywy jak samochody, roboty czy postacie z ulubionych bajek zawsze się sprawdzają. Dekoracja tortu dla dziewczynki to też wyzwanie. Jednorożce, księżniczki, mnóstwo różu i cukierkowych akcentów. Do ich stworzenia potrzebna jest masa cukrowa, czyli plastyczny lukier. Można z niego zrobić różne jadalne elementy, takie jak listki, gwiazdki czy kwiaty. Możesz także użyć szablonów i przy pomocy płynnego lukru lub czekolady nanosić wybrane kształty na tort. Wystarczy przyłożyć go do ciasta, szpatułką nałożyć masę i delikatnie podnieść, aby otrzymać dekorację. Jeżeli obawiasz się, że to zadanie jest za trudne, wykonanie takiego tortu najlepiej zlecić specjaliście, który zadba, aby efekt wprawił wszystkich w zachwyt.
Jak udekorować tort dla mężczyzny?
Dekoracja tortu dla mężczyzny to już wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczą proste życzenia, a jeśli solenizant jest już pełnoletni, można się pokusić o akcesoria wypełnione alkoholem. Małe buteleczki z whisky mogą posłużyć jednocześnie jako ozdoba i element jadalny, gdyż zawartość można po prostu wypić. Napisy na torcie, zwłaszcza zrobione z kaligraficzną precyzją, to element, który przyciąga wzrok swoim nienagannym wykonaniem. Jeśli chcesz je zrobić samodzielnie, przydadzą się do tego gotowe pisaki i dekoratory. Przed przystąpieniem do pracy warto sobie zaznaczyć obszar, na którym będziemy nanosić napis, aby był on proporcjonalny, a wokół niego można było umieścić dodatkowe dekoracje. Jeśli wykonujesz napis z czekolady, dla ułatwienia zrób go na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą. Gdy czekolada zastygnie, można ją z łatwością odkleić i położyć na torcie. W ten sposób można tworzyć nie tylko litery, ale również intrygujące wzory geometryczne.
Sprawdzone pomysły na dekorację tortu
A co, jeśli tak naprawdę nie mamy czasu, a chcemy, żeby tort wyglądał jak przygotowany przez profesjonalistę? Do tego celu można użyć gotowych dekoracji, które jednym płynnym ruchem umieszczamy na torcie. Oprócz świeczek, które są oczywiste jako dekoracja tortu urodzinowego, możemy pokusić się o umieszczenie na nim toppera, który przedstawia dowolny motyw graficzny, imię solenizanta czy też jego wiek. Podobną funkcję informacyjną spełnia także opłatek, który najczęściej wykorzystywany jest przy uroczystościach komunijnych lub chrzcinach. Dodatkowo jeśli chcemy podarować naszym gościom kawałek tortu na wynos, przydadzą się ozdobne pudełka, które w pewien sposób też są dekoracją.
Ozdoby na okrągłe rocznice czy jubileusze powinny charakteryzować się nowoczesnym i eleganckim stylem, dlatego dobrym wyborem będą drewniane napisy lub cyfry, które są uniwersalnym sposobem na dekorację, gdyż w ten sposób można przyozdobić tort zarówno dla kobiety, jak i mężczyzny.
Bez względu na to, jakim tortem poczęstujesz swoich gości, pierwsze, na co zwrócą uwagę, to jego dekoracja. Jeśli będzie niepowtarzalna, to z pewnością będą chcieli go spróbować, a jeśli dodatkowo oprócz wyglądu zachwyci ich także smak Twojego wypieku, to Świstak zapewnia, że będą o nim mówić jeszcze przez długi czas.