Wszyscy lubimy domowe przetwory i wyroby, które wzbogacają spiżarkę, aby zimową porą móc sięgnąć po babciny sok albo coś mocniejszego, oczywiście na rozgrzanie. Każdy z nas zna kilka domowych, tajnych przepisów na soki, dżemy, kiszonki oraz nalewki, które poznaliśmy podczas spędzania chwil w domu rodzinnym, u boku babci. Niestety coraz rzadziej w domach podejmuje się robienia zapasów na zimę, ponieważ wszystko jest ogólnodostępne w każdej chwili w każdym w sklepie. Tradycje jednak należy pielęgnować, a receptury na domowe nalewki, którymi podzieliła się babcia lub stryj to bezcenny rodziny skarb, o który trzeb dbać i podawać dalej, z pokolenia na pokolenie.
Jak wiadomo rozgrzewające nalewki idealnie się sprawdzą późną, zimową porą. Kieliszeczek nalewki z aronii, przygotowanej wedle przepisu babci niejeden raz poprawi krążenie i wywoła rumieńce na zmarzniętej twarzy po ciężkim dniu poza domem. Czasem gorące napoje także można dosłodzić czymś mocniejszym. W świstakowym przepiśniku na domowe przetwory znalazły się i takie, o nieco mocniejszym, alkoholowym składzie. Poniżej znajduje się zbiór cennych, babcinych receptur na nalewki spirytusowe.
Stare przepisy na nalewki
Stare przepisy na nalewki są tym lepsze, że sprawdzone z dziada pradziada i przetestowane przez rodzinę oraz przyjaciół. W naszym plebiscycie na ciekawe przepisy na nalewki kilka naprawdę cieszyło się dużym poparciem.
Jako że nalewka powstaje na bazie przede wszystkim ziół, owoców, kwiatów lub korzeni, których smak wzmocniony jest spirytusem, jest to wyrób oryginalny i indywidualny w swoim smaku.
Pyszne nalewki domowe najczęściej powstają z połączenia spirytusu z tym, co kojarzy się z letnim obrodzeniem, najczęściej w tym, wzmocnionym połączeniu dominują:
- maliny,
- aronia,
- śliwka węgierka,
- porzeczka,
- pigwa,
- kwiaty czarnego bzu,
- mięta,
- orzechy włoskie,
- cytryny
- truskawki,
- nalewka z brzozy,
- dzika róża.
Sprawdzone stare przepisy na nalewki są tym lepsze, im sprawdzone przez szerokie grono kiperów, oraz przygotowane przez doświadczonych domowych miłośników wyrabiania przetworów i nalewek.
Jedną z najsłynniejszych jest nalewka malinowa, tzw. malinówka. A podstawowy i zawsze udany przepis na nią nie jest zbyt wymagający. Zacznijmy swoją przygodę od naczynia. Najlepiej jeśli będzie to gąsior lub sporej pojemności słoik. Większą część szklanego naczynia należy wypełnić malinami, aby smak malinówki był soczyście malinowy. Następnie owoce należy zasypać cukrem, a całość zalać spirytusem. Po przygotowaniu mieszanki, jak w przypadku każdego domowego przetworu, aby wydobyć z niego co najlepsze, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Oczekiwanie na efekt końcowy powinno trwać około miesiąca. Po tym czasie, w razie potrzeby i własnego uznania można nalewkę przecedzić i jeszcze ewentualnie doprawić. Kluczem do sukcesu, ściślej, uzyskania doskonałej w smaku nalewki są zachowane w przepisie odpowiednie proporcje. Według sprawdzonej receptury, którą w tym miejscu rekomendujemy jest to 1:1:0,5 (kilogram malin na 1 spirytusu na pół kilograma cukru). Oczywiście każdą z receptur można wzbogacić o dodatki smakowe, w formie korzennych przypraw lub mieszanek z innymi owocami, lub składnikami.
Ciekawe przepisy na domowe nalewki
Im ciekawy składnik dominujący tym bardziej egzotyczny smak i pożądany przepis. Warto zatem zbierać doświadczenia smakowe, jak i tajne zapiski w swoich przepiśnikach skrywać. Jeśli ktoś podzielił się z Wami swoją wiedzą na ciekawe przepisy na nalewki to koniecznie je zapamiętajcie. My oczywiście się podzielimy przepisami, również na te mniej oczywiste nalewki. Bo jak znane i cenione są malinówki, cytrynówki i miętówki, to jednak nie każdy miał okazję skosztować orzechówki lub kasztanówki. A i nalewka na bazie mniszka lekarskiego jest cenioną pośród domowych trunków smakową ambrozją o mocniejszym składzie.
Aby stworzyć kasztanówkę, potrzebna jest spora garść kasztanów (nie mniej niż 10) i litr wódki oraz liście kasztanowca. Brązowe, kasztanowe główki należy rozgnieść, a kwiaty posiekać. Całość trzeba oczywiście zalać spirytusem. Po mniej więcej dwóch tygodniach oczekiwania gotową nalewkę trzeba przecedzić i rozlać do sterylnych butelek. Karafka z nalewką na spirytusie powinna być podpisana odpowiednią etykietą, na której nie powinno zabraknąć nazwy i roku produkcji.
Kolejną ciekawą recepturą na nalewkę spirytusową jest nalewka na bazie herbaty. Do niej należy przygotować mieszankę wódki oraz rumu, liście herbaty earl grey, cytryny, maliny, wodę oraz cukier, poniżej podajemy recepturę na herbaciankę oraz proporcje:
- 250 g liści z herbaty earl grey
- 0,5 l syropu malinowego
- 1,5 wódki
- 1,5 l rumu
- 5 cytryn
- 2,5 l wody
- 1,5 kg cukru.
Liście earl grey należy zalać gorącą wodą i przykryć, aby doszło do zaparzenia herbaty. Powstały napar odcedzamy, odrzucając liście, na koniec należy herbatę posłodzić i poczekać, aż wystygnie. Do ostudzonej herbaty należy wlać sok malinowy oraz wyciśnięty sok z cytryn. Na końcu procesu do mikstury należy wlać wódkę i rum. Gotowy napitek trzeba przelać do butelek, przez gazę lub filtr kawowy, szczelnie zakręcić i oczywiście uzbroić się w cierpliwość. Gotowe butelki z podpisami i ozdobnymi etykietami z nazwą będą doskonale się prezentowały w domowej spiżarce lub barku.
Pyszne nalewki domowe i receptury
Warto wspomnieć, że pyszne nalewki domowe nie tylko są czymś do posmakowania, ale również mają wartości prozdrowotne. Właściwe ilości, regularnie spożywane domowych nalewek pozytywnie wpłynie na układ krążenia, pracę serca, układ trawienny oraz więzi rodzinne. Rozmowa z pewnością będzie luźniejsza, a relacje się ocieplą podczas wspólnego kosztowania tegorocznej pigwówki lub pożeczkówki.
Warto zatem pomyśleć o tym, zwłaszcza gdy podejmujecie się zrobienia kilku smaków nalewek odpowiednio je opisać. Ważna jest nazwa i rocznik. W tym przypadku zadbajcie także o wizualny aspekt butelki z pyszną nalewką domową. Etykiety samoprzylepne w różnych wzorach i kolorach, ale przede wszystkim z miejscem na wpisanie roku produkcji i nazwy znajdziecie w naszym sklepie, w dziale etykiety na wino.